Sorgbearbetning

Sorgbearbetning

Ett gratis första kontaktsamtal

Har du frågor, är osäker på om sorgbearbetning är vad du söker eller vill känna av om jag är rätt för dig?
Välkommen att boka ett gratis samtal á 30 minuter, innan du bestämmer dig för hur du vill gå vidare

Att släppa taget och gå vidare
är vanliga råd vi får när något har hänt.
Skulle vi inte göra det om vi bara visste hur?

Din sorg är unik

– Jag önskar att det fanns ett enkelt svar men sorgen du bär på och som du känner är din egen och all sorg är unik. Alla bär vi på ett livets ”bagage”, men det syns inte alltid utanpå, utan vi håller det inom oss. Som sorgterapeut stöttar och vägleder jag dig till att lära dig hantera, uttrycka och läka din sorg. När du gör en sorgbearbetning får du i en trygg miljö prata om och känna din sorg. Du får också en möjlighet att hitta tillbaka till glädjen som finns under sorgen. Det handlar inte om att glömma, det handlar om att du skall kunna minnas utan den smärta du nu förknippar med minnet av din förlust eller händelse.

Din sorg är unik

Sorgen du bär på och som du känner är din egen och all sorg är unik. Alla bär vi på ett livets ”bagage”, men det syns inte alltid utanpå, utan vi håller det inom oss. Som sorgterapeut stöttar och vägleder jag dig till att lära dig hantera, uttrycka och läka din sorg. När du gör en sorgbearbetning får du i en trygg miljö prata om och känna din sorg. Du får också en möjlighet att hitta tillbaka till glädjen som finns under sorgen. Det handlar inte om att glömma, det handlar om att du skall kunna minnas utan den smärta du nu förknippar med minnet av din förlust eller händelse.

Sorgbearbetning

Sorg tycks vara en av våra mest försummade och missförstådda upplevelser, både av sörjande och av deras omgivning. För mig handlar sorg om brustna hjärtan och alla de känslor vi upplever vid en förlust eller förändring. De flesta av oss verkar ha blivit uppfostrade att försöka lösa våra problem med hjälp av vårt intellekt, vilket medför att oförlöst sorg blir till ett problem som inte går att lösa. Vanliga sorgereaktioner i samband med förluster och förändringar kan vara en känsla av bedövning, koncentrationssvårigheter, påverkan på mat och sömn, humörsvängningar, energiförlust och fysisk påverkan.

Sorg bottnar i många olika händelser och orsaker

Dödsfall och skilsmässor är de situationer som oftast förknippas med sorg. Separationer, övergrepp, relationsproblematik (till partner, förälder, barn, vänner, kollegor), barnlöshet, egen eller annans sjukdom, att förlora husdjur eller att livet inte blev som man tänkt sig, är andra exempel på förluster som kan orsaka sorg.

Om sorg

Även utbrändhet eller utmattningsdepression bottnar ofta i sorg, eftersom oförlöst sorg ligger bakom de beteenden som orsakar dessa symptom.  Det är normalt och naturligt att då gå igenom händelsen, relationen och upptäcka en del saker som vi hade önskat hade varit bättre eller annorlunda. Saker vi önskat att vi hade sagt eller inte sagt. Saker vi önskat att den andra personen hade sagt eller inte sagt. Oförlöst sorg beror nästan alltid på något okommunicerat av känslomässig natur. För att läka sorgen över en förlust behöver vi därför ta reda på alla outtalade och okommunicerade känslor i relationen. Därefter sätter vi ord på våra känslor och kommunicerar dessa.

Sorgbearbetning - Om kursen

Kursen sorgbearbetning™ kan beskrivas som ett pedagogiskt program med terapeutiska effekter. Metoden bygger på över 45 års beprövad erfarenhet och är speciellt framtagen för dig som drabbats av olika sorger, förluster och förändringar.

Som sorgterapeut handleder jag dig i kursen och ger dig tillgång till en konkret metod för att långsiktigt och bestående kunna bearbeta, hantera och läka din sorg och smärta – oavsett vad som orsakat den.

Kursen sker i trygg miljö och under tystnadslöfte

Jag erbjuder en lugn och trygg miljö där du kan prata om och känna din sorg. Du får en möjlighet att hitta tillbaka till glädjen som finns under sorgen. Det handlar inte om att glömma, det handlar om att du skall kunna minnas utan den smärta du nu förknippar med minnet av din förlust. 

Det är viktigt för mig att du känner dig trygg och har förtroende för mig och mitt tystnadslöfte. Om det under våra samtal visar sig att ditt behov kräver expertis utöver min kompetens som certifierad i sorgbearbetning, kommer jag att hänvisa vidare till utbildad yrkeskår inom det område som berörs.

När brustna hjärtan läker e-bok
Gratis e-bok

Förstå sorg och sorgbearbetning.
Du kan helt gratis ladda ner e-boken “När brustna hjärtan läker”.

Certifiering

Som certifierad handledare vid Svenska institutet för sorgbearbetning™ har jag fått fantastiska verktyg för att göra just det jag brinner för ännu bättre, att hjälpa andra.