Ett gratis första kontaktsamtal
Har du frågor, är osäker på om sorgbearbetning är vad du söker eller vill känna av om jag är rätt för dig?
Välkommen att boka ett gratis samtal á 30 minuter, innan du bestämmer dig för hur du vill gå vidare
Att släppa taget och gå vidare
är vanliga råd vi får när något har hänt.
Skulle vi inte göra det om vi bara visste hur?
– Jag önskar att det fanns ett enkelt svar men sorgen du bär på och som du känner är din egen och all sorg är unik. Alla bär vi på ett livets ”bagage”, men det syns inte alltid utanpå, utan vi håller det inom oss. Som sorgterapeut stöttar och vägleder jag dig till att lära dig hantera, uttrycka och läka din sorg. När du gör en sorgbearbetning får du i en trygg miljö prata om och känna din sorg. Du får också en möjlighet att hitta tillbaka till glädjen som finns under sorgen. Det handlar inte om att glömma, det handlar om att du skall kunna minnas utan den smärta du nu förknippar med minnet av din förlust eller händelse.
Sorgen du bär på och som du känner är din egen och all sorg är unik. Alla bär vi på ett livets ”bagage”, men det syns inte alltid utanpå, utan vi håller det inom oss. Som sorgterapeut stöttar och vägleder jag dig till att lära dig hantera, uttrycka och läka din sorg. När du gör en sorgbearbetning får du i en trygg miljö prata om och känna din sorg. Du får också en möjlighet att hitta tillbaka till glädjen som finns under sorgen. Det handlar inte om att glömma, det handlar om att du skall kunna minnas utan den smärta du nu förknippar med minnet av din förlust eller händelse.
Sorg tycks vara en av våra mest försummade och missförstådda upplevelser, både av sörjande och av deras omgivning. För mig handlar sorg om brustna hjärtan och alla de känslor vi upplever vid en förlust eller förändring. De flesta av oss verkar ha blivit uppfostrade att försöka lösa våra problem med hjälp av vårt intellekt, vilket medför att oförlöst sorg blir till ett problem som inte går att lösa. Vanliga sorgereaktioner i samband med förluster och förändringar kan vara en känsla av bedövning, koncentrationssvårigheter, påverkan på mat och sömn, humörsvängningar, energiförlust och fysisk påverkan.
Dödsfall och skilsmässor är de situationer som oftast förknippas med sorg. Separationer, övergrepp, relationsproblematik (till partner, förälder, barn, vänner, kollegor), barnlöshet, egen eller annans sjukdom, att förlora husdjur eller att livet inte blev som man tänkt sig, är andra exempel på förluster som kan orsaka sorg.
Även utbrändhet eller utmattningsdepression bottnar ofta i sorg, eftersom oförlöst sorg ligger bakom de beteenden som orsakar dessa symptom. Det är normalt och naturligt att då gå igenom händelsen, relationen och upptäcka en del saker som vi hade önskat hade varit bättre eller annorlunda. Saker vi önskat att vi hade sagt eller inte sagt. Saker vi önskat att den andra personen hade sagt eller inte sagt. Oförlöst sorg beror nästan alltid på något okommunicerat av känslomässig natur. För att läka sorgen över en förlust behöver vi därför ta reda på alla outtalade och okommunicerade känslor i relationen. Därefter sätter vi ord på våra känslor och kommunicerar dessa.
Sorg är en normal och naturlig känslomässig reaktion på en förlust eller händelse av något slag. Sorg är alla de ofta motstridiga tankar och känslor som våra förluster väcker inom oss. Hur förlusterna upplevs är individuellt. Vanliga sorgereaktioner i samband med förluster och förändringar kan vara en känsla av bedövning, oregelbunden sömn, humörsvängningar, koncentrationssvårigheter, förändrade matvanor eller energiförlust. Sorg är ingen tidsbestämd process som sker i stadier, utan mer som ett flöde som böljar fram och tillbaka. Det är inte tiden i sig som avgör om sorgen läker, utan det är vad man gör under tiden.
Att känna sorg när man är med om en förlust är normalt och naturligt. Däremot saknar de flesta av oss kunskap om hur man genomför ett sorgearbete. Istället florerar en massa myter och rädslor kring sorg i vårt samhälle. Bristande kunskap och isolering är de två främsta anledningarna till att sorgen förblir oförlöst. Ett exempel på detta är att sorg ofta förväxlas med depression. Medicinering ger i dessa fall oftast bara en tillfällig lindring. Många av samhällets föreställningar om hur man ska hantera förluster kan summeras i sex myter. Dessa är så vanliga att de flesta av oss känner igen dem. ”Var inte ledsen, var stark (för andras skull), sörj i ensamhet, tiden läker alla sår, ersätt förlusten, håll dig sysselsatt”.
Medan den sörjandes reaktioner är normala och naturliga så bottnar omgivningens reaktioner ofta i okunskap och rädsla. De vet inte vad de ska säga, de kan bli rädda för våra känslor, de lyssnar inte på oss, de byter gärna samtalsämne och de vill inte tala om döden. Sammantaget bevarar detta en rädsla för att visa de normala känslor som följer på emotionella förluster, vilket gör att vi börjar låtsas och säga att vi mår bra när vi egentligen inte gör det.
De flesta av oss har blivit socialiserade från tidig barndom att hantera sorgliga och smärtsamma på ett felaktigt sätt. Vi lägger locket på och lagrar vår känslomässiga energi inom oss. Några exempel på beteenden som om de uppträder av fel anledning, kan ha en negativ inverkan på oss människor är mat, shopping, alkohol, psykofarmaka, arbete, träning och sex. De flesta av dessa handlingar är inte skadliga i sig själva. De kan dock bli skadliga när de görs av fel anledning. Att bara äta en kaka bearbetar inte den känslomässiga smärta som en förlust orsakat. Att handla är ingen långsiktig lösning på den smärta som ett dödsfall eller en skilsmässa orsakat. Tvärtom kan detta ha en rakt motsatt effekt.
Media
På hemsidan www.sorg.se/pressklipp kan du se vad som skrivits om metoden. Där finns även TV- och radioinslag.
Kursmaterialet till individuell Sorgbearbetning är utvecklat av John W James och Russell Friedman som under de senaste 30 åren personligen hjälpt fler än 600 000 sörjande.
År 2001 togs metoden till Sverige av Anders Magnusson efter att han fått egen hjälp av metoden. Anders grundade då även Svenska Institutet för Sorgbearbetning, ett politiskt och religiöst obundet utbildningsföretag med målet att hjälpa så många sörjande som möjligt med sorgbearbetning.
Kursen sorgbearbetning™ kan beskrivas som ett pedagogiskt program med terapeutiska effekter. Metoden bygger på över 45 års beprövad erfarenhet och är speciellt framtagen för dig som drabbats av olika sorger, förluster och förändringar.
Som sorgterapeut handleder jag dig i kursen och ger dig tillgång till en konkret metod för att långsiktigt och bestående kunna bearbeta, hantera och läka din sorg och smärta – oavsett vad som orsakat den.
Jag erbjuder en lugn och trygg miljö där du kan prata om och känna din sorg. Du får en möjlighet att hitta tillbaka till glädjen som finns under sorgen. Det handlar inte om att glömma, det handlar om att du skall kunna minnas utan den smärta du nu förknippar med minnet av din förlust.
Det är viktigt för mig att du känner dig trygg och har förtroende för mig och mitt tystnadslöfte. Om det under våra samtal visar sig att ditt behov kräver expertis utöver min kompetens som certifierad i sorgbearbetning, kommer jag att hänvisa vidare till utbildad yrkeskår inom det område som berörs.
För att läka sorgen över en förlust behöver vi ta reda på alla outtalade och okommunicerade känslor. Därefter sätter vi ord på våra känslor och kommunicerar dessa.
Erfarenhet visar att du då försonas med det förflutna och känner frid. Ett annat resultat blir att du får en öppnare relation till dig själv och andra, samt att du får ny energi och livslust.
Efter kursen har du möjlighet att göra ytterligare sorgbearbetning hos mig utan extra kostnad.
Under kursen genomför du ditt eget sorgearbete. Jag som kursledare ger instruktioner, men det är du som kursdeltagare som gör arbetet. Alla känslor och människor är unika. Jag brukar säga att det svåraste av allt är att vara sann mot sig själv. Kursen är inte terapi, utan ett sätt att förmedla kunskap och erbjuda stöd så att du kan genomföra din egna bearbetning.
Du kan bara bearbeta din relation med sanningen. Ibland kan det ändå finnas vissa detaljer i ditt liv som du inte vill avslöja för någon. Frågan jag kan få kring detta är om man måste det? Svaret är nej! Allt du behöver göra är att berätta den känslomässiga sanningen om händelsen eller upplevelsen.
Är du anställd eller har ett eget företag? Denna kurs är avdragsgill för företaget om den sker i rehabiliterande eller förebyggande syfte. Tyvärr räknas den inte som friskvård i dagsläget, men om företaget går med på det, är du välkommen att nyttja ditt friskvårdsbidrag.
Har du frågor eller vill veta mer? Boka ett 30 minuters gratis första kontaktsamtal. Det är viktigt att du är motiverad och verkligen vill investera – i dig själv, men framförallt, att det känns rätt för dig.
Första kurstillfället
Övriga sju kurstillfällen
Skulle du ha frågor på hemuppgiften, är du välkommen att ringa mig.
Prislista:
Kurslängd: 8 veckor.
Omfattning: Ett kurstillfälle á 60 min/vecka, samt ca 1–2 timmar för hemuppgifter.
Plats: Vings Sjögården 204, 523 98 Hökerum
Kursbok och kursmaterial ingår.
Efter kursens slut har du möjlighet att göra ytterligare sorgbearbetning hos mig utan extra kostnad.
Kursläng: 8 veckor.
Omfattning: Ett kurstillfälle á 120 min/vecka, samt ca 1-2 timmar för hemuppgifter.
Plats: Vings Sjögården 204, 523 98 Hökerum
Kursbok, kursmaterial samt fika ingår.
Efter kursens slut har du möjlighet att göra ytterligare sorgbearbetning hos mig utan extra kostnad.
Kursstart sker efter minst 3 st intresseanmälningar och efter överenskommelse.
Kostnaden är per person och inklusive moms. (moms tillkommer för företag)
Förstå sorg och sorgbearbetning.
Du kan helt gratis ladda ner e-boken “När brustna hjärtan läker”.
Öppettider: Enligt överenskommelse
Öppettider: Enligt överenskommelse
Öppettider: Enligt överenskommelse
Copyright©2021 Push Development AB. Alla rättigheter förbehållna.